Avertismentul cercetătorilor: calota glaciară a Groenlandei se apropie de un punct de topire fără întoarcere

de: Ozana Mazilu
09 05. 2023

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați de punctele de vârf ale climatului, unde sunt atinse anumite praguri care conduc la o încălzire suplimentară. Ne apropiem de punctul în care este prea târziu să punem frâna.

Un nou studiu identifică două dintre aceste puncte, în raport cu stratul de gheață din Groenlanda, o întindere înghețată de 1,7 milioane de kilometri pătrați, care este al doilea cel mai mare corp de gheață din lume după Antarctica.

Pe baza celor mai recente modele, eliberarea a o mie de gigatone de carbon în atmosferă va topi complet regiunea de sud a calotei de gheață.  Până la 2.500 de gigatone, aproape toată calota de gheață va fi ștearsă definitiv.

Calota glaciară este în pericol

De când activitățile umane au început să aibă un impact vizibil asupra emisiilor de carbon, am pus deja 500 de gigatone de carbon în atmosferă – așa că suntem deja la jumătatea drumului spre a pierde o mare parte din Groenlanda.

„Primul punct de cotitură nu este departe de condițiile climatice de astăzi, așa că suntem în pericol să-l traversăm”, spune climatologul Dennis Höning de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.

„Odată ce începem să alunecăm, vom cădea de pe această stâncă și nu vom putea urca înapoi”.

Simularea complexă utilizată de echipa de cercetare a luat în considerare toate procesele climatice cheie și factorii care influențează topirea gheții, inclusiv temperatura aerului, temperatura apei, activitatea curentului oceanic și nivelul precipitațiilor.

Acestea sunt modele complexe de rulat, deoarece variabilele se schimbă tot timpul. Pe măsură ce calota de gheață se topește, aceasta se scufundă, ceea ce, la rândul său, o expune la aer mai cald la altitudini mai mici, ceea ce influențează și mai mult rata de topire.

Studiul sugerează că, chiar și respectarea creșterii temperaturii cu 1,5 °C peste nivelurile preindustriale impuse în Acordul de la Paris privind clima, nu va fi suficientă pentru a împiedica Groenlanda să treacă de punctul în care nu se poate recupera complet.